Insurans Kereta: Apa yang anda perlu tahu

Jika anda seorang pemilik kenderaan termasuk pemilik kereta, salah satu perkara wajib yang anda perlu ada adalah perlindungan insurans yang sah.  

Featured

Written by:

Memiliki kenderaan khususnya kereta boleh dianggap sebagai satu keperluan penting pada hari ini bagi memudahkan pergerakan. Bagi pemilik kereta, antara perkara pertama yang perlu dititikberatkan selepas memilikinya adalah memilih insurans kereta yang bersesuaian.

Apa itu insurans kereta?

Insurans kereta adalah sejenis perlindungan yang perlu dibeli oleh pemilik kereta bagi melindungi pemandu atau pihak ketiga daripada sebarang risiko tuntutan kerosakan atau kerugian.

Secara tidak langsung, ini bermakna perlindungan insurans kereta bakal membantu meringankan beban individu khususnya dari segi kewangan sekiranya berlaku sesuatu terhadap kenderaan seperti kemalangan kerana kosnya akan ditanggung oleh syarikat insurans.

Setiap pemilik kereta wajib untuk memiliki insurans kereta dan roadtax yang sah

Mengapa anda perlu beli insurans kereta?

Jika anda seorang pemilik kenderaan termasuk pemilik kereta, salah satu perkara wajib yang anda perlu ada adalah perlindungan insurans yang sah.  

Di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987,  Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mewajibkan agar semua pemilik kenderaan untuk memiliki Lesen Kenderaan Motor (LKM) atau lebih dikenali sebagai roadtax yang sah untuk kenderaan digunakan di atas jalan raya.

Insurans diperlukan untuk memperbaharui roadtax. Justeru pemilik kenderaan perlu memperbaharui insurans (sekurang-kurangnya perlindungan insurans pihak ketiga) bagi membolehkan roadtax anda diperbaharui sebelum ia mencapai tarikh luput. Dengan memiliki roadtax yang sah, pemilik kereta sekurang-kurangnya dapat mengelak daripada disaman oleh pihak berkuasa pada bila-bila masa.

Bagaimana insurans kereta berfungsi?

Sama seperti apabila anda membeli insurans nyawa atau perubatan, anda juga perlu membayar premium untuk insurans kereta anda (namun dalam bentuk tahunan kerana ia perlu diperbaharui setiap tahun).

Setelah anda membayar premium kepada syarikat insurans kereta, premium anda bersama premium pemegang polisi lain akan dikumpulkan ke dalam sebuah ‘dana’ penginsurans.

Dana-dana ini akan diuruskan oleh syarikat insurans anda, dan wang ini akan digunakan oleh dalam bentuk bayaran ganti rugi (pampasan) kepada anda sebagai pemegang polisi sekiranya berlaku kemalangan melibatkan anda.

Pemilik kereta perlu membayar premium kepada syarikat insurans setiap tahun agar kenderaan dilindungi

Apakah jenis-jenis polisi insurans kereta yang anda boleh beli?

Insurans komprehensif 

Polisi ini menawarkan perlindungan yang paling menyeluruh kepada pemilik kereta.

Polisi ini melindungi pemilik kereta daripada kerugian atau kerosakan harta benda sendiri dan tuntutan pihak ketiga yang merangkumi kerugian atau kerosakan harta benda pihak ketiga, kecederaan atau kematian yang disebabkan oleh kenderaan anda.

Insurans pihak ketiga, kebakaran dan kecurian

Polisi ini melindungi pemandu daripada tuntutan pihak ketiga yang merangkumi kerugian atau kerosakan harta benda pihak ketiga, kecederaan atau kematian yang disebabkan oleh kenderaan anda.

Selain itu, polisi ini turut menawarkan perlindungan tambahan yang akan melindungi kenderaan anda jika berlaku kejadian seperti kebakaran atau kecurian.

Polisi ini pada kebiasaannya menawarkan harga yang lebih mahal daripada polisi pihak ketiga, namun lebih murah daripada polisi komprehensif.

Insurans pihak ketiga

Insurans pihak ketiga adalah polisi perlindungan yang paling asas. Polisi ini hanya melindungi pihak ketiga sahaja. Pihak ketiga dimaksudkan dengan individu lain yang terlibat jika berlaku situasi yang tidak dijangka. 

*Contoh: Anda melanggar kereta di depan anda. Jadi pemilik kereta yang anda langgar itu dinamakan sebagai ‘pihak ketiga’.

Ia termasuk kerosakan atau kerugian ke atas harta benda pihak ketiga akibat kemalangan yang disebabkan oleh anda. Kerosakan pada kenderaan anda perlu dibaiki menggunakan wang anda sendiri.

Tiga jenis polisi insurans kereta
Jenis-jenis polisi insurans kereta

Bilakah anda perlu membeli insurans kereta?

Anda perlu membeli insurans kereta sebaik sahaja anda membeli kereta, tidak kira sama ada ia adalah kereta baru mahupun kereta terpakai (second-hand).

Insurans kereta ini kemudian perlu diperbaharui setiap tahun, sebelum ia tamat tempoh bagi memastikan kenderaan anda masih sah untuk digunakan di atas jalan raya dan boleh membuat tuntutan insurans sekiranya diperlukan. Untuk memperbaharui insurans, anda boleh memperbaharuinya seawal dua bulan sebelum ia tamat tempoh.

Di manakah anda boleh memperbaharui insurans kereta?

Perbaharui insurans kereta melalui ejen atau online

Terdapat dua cara untuk anda memperbaharui insurans iaitu dengan:

Renew Insurans Kereta Melalui Ejen

Anda juga boleh memperbaharui insurans kereta anda melalui ejen atau agensi insurans yang berdekatan.

Renew Insurans Kereta Secara online 

Dengan pembangunan teknologi yang canggih, segala-galanya lebih mudah apabila banyak perkara boleh dilakukan hanya di hujung jari, termasuklah untuk memperbaharui insurans kereta.

Untuk mendapatkan penjimatan berganda, platform Bjak menawarkan perkhidmatan perbandingan dan pembaharuan insurans kereta secara online. Jom ketahui lebih lanjut mengenai cara perbaharui insurans kereta di Bjak di sini.

Pastikan kereta anda dilindungi

Kemalangan dan kerosakan pada kenderaan boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja. Pastikan anda tidak mengabaikan keperluan memiliki insurans kereta kerana ia bakal membantu anda di saat-saat penting kelak.

Perbaharui insurans anda dengan polisi insurans kereta yang terbaik dan bersesuaian untuk perlindungan yang sempurna.

Comments are closed.